Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου 2014

Κέικ των αγγέλων How to never fail making an Angel food cake
















Υλικά

για μια πολύ βαθιά φόρμα με τρύπα στην μέση -προτιμότερη η ειδική φόρμα για κέικ αγγέλων με αποσπώμενο πάτο
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
1,5 κούπα ζάχαρη συν 4 κ.σ
12 ασπράδια
1 πρέζα αλάτι
2 βανίλιες ή ξύσμα λεμονιού

για την μισή δόση για μια πιο μικρή φόρμα με τρύπα στην μέση
μισή κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
3/4 κούπας ζάχαρη συν 2 κ.σ
6 ασπράδια
1 πρέζα αλάτι
2 βανίλιες ή ξύσμα λεμονιού

Βάζουμε τα ασπράδια σε στεγνό και καθαρό μπολ,χωρίς το παραμικρό υπόλειμμα κρόκου ,δεν τη χτυπάμε δίπλα σε ατμούς η σε ζεστό και υγρό περιβάλλον γιατί δε θα σφίξει
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα προσθέτουμε την πρέζα αλάτι και την ζάχαρη σιγά σιγά ανά κουταλιές
Χτυπάμε να γίνει σφιχτή μαρέγκα όταν σηκώνουμε το μίξερ να στέκεται και να είναι γυαλιστερή,παίρνουμε λίγο στο δάχτυλο και βλέπουμε αν νιώθουμε καθόλου την ζάχαρη αν ναι συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να διαλυθεί
Tip Με μίξερ χειρός θέλει τουλάχιστον 10 λεπτά χτύπημα
Αφού φτιάξουμε την σφιχτή μαρέγκα της προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά το αλεύρι αναμιγνύοντας πολύ απαλά από κάτω προς τα πάνω,μέχρι να τελειώσει το αλεύρι,προσθέτουμε και την βανίλια Προσοχή δεν αναμιγνύουμε πάρα πολύ γιατί θα πέσει το μείγμα και θα ξεφουσκώσει η μαρέγκα
Βάζουμε σε φόρμα που πρέπει απαραίτητα να είναι με τρύπα στη μέση, που δεν θα έχουμε βουτυρώσει,ψήνουμε στους 175C για 30-35 λεπτά μέχρι να βγαίνει μια οδοντογλυφίδα καθαρή από το κέντρο
Αναποδογυρίζουμε την φόρμα πάνω σε ένα γυάλινο μπουκάλι και αφήνουμε να κρυώσει-Αυτό το βήμα είναι απόλυτα απαραίτητο αλλιώς το κέικ θα ξεφουσκώσει σαν σκασμένο λάστιχο
Αφού κρυώσει περνάμε γύρω γύρω ένα μαχαίρι και ξεφορμάρουμε με την βοήθεια μιας σπάτουλας,περνώντας στην στις γωνίες και από κάτω
Προσπαθούμε να μην πιέσουμε το κέικ γιατί θα μαζέψει η σπογγώδες υφή του
Βάζουμε σε πιατέλα και γαρνίρουμε με άχνη ζάχαρη









Ingredients
for a tube pan or angel food cake pan with removable bottom
1 cup flour  all-purpose sifted
1.5 cup granulated  sugar plus 4 tbsp
12 egg whites
1 pinch of salt
vanilla powder or lemon zest

Ingredients
for half the dose for a smaller tube pan
half a cup of all-purpose flour sifted
3/4 cup granulated sugar plus 2 tbsp
6 egg whites
1 pinch of salt
vanilla powder or lemon zest

Put the egg whites in a clean dry bowl, without the slightest residue of egg yolk, do not beat in hot and humid environment because it will not rise
Beat the egg whites into meringue,until foamy and add the pinch of salt and the sugar slowly by adding it in spoonfuls
Beat the meringue till is tight and glossy when you lift the mixer it should stand and be glossy, take some and rub it on your finger,see if you can feel any sugar if you can continue beating until it's fully dissolved
Tip With a hand mixer it wants at least 10 minutes of beating
After you make the stiff meringue, add the flour in spoonfulls by mixing it very gently from the bottom up until you finish with the flour, also add in the vanilla
Mix carefuly and not too much because the meringue will fall and the mixture will deflate
Put in an ungreased tube pan and bake at 175C for 30-35 minutes until a toothpick comes out clean from the center
Invert the pan onto a glass bottle and let it cool-This step is absolutely necessary otherwise the cake will deflate like a flat tire
Once cooled run around a knife and a spatula on the bottom and the sides of the cake too unloosen it
Try not to press down on the cake as this will squash its spongy texture
Place on a serving plate and garnish with powdered sugar





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου