Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Πατάτες ογκρατέν με μπεσαμέλ Potatoes au gratin



Υλικά
για ένα πυρεξάκι

1 κιλό πατάτες
τυριά τριμμένα-γκούντα -φέτα-κεφαλοτύρι
βούτηρο κομμένο σε κυβάκια
κρέμα γάλακτος
προαιρετικά ζαμπόν σε κυβάκια η ψιλοκομμένο
Για τη μπεσαμέλ
4,5 κ.σ μαργαρίνη η βούτυρο ή ελαιόλαδο
4,5 κ.σ αλεύρι
750 ml γάλα
αλάτι ,πιπέρι

Βράζουμε τις πατάτες.Φροντίζουμε να είναι το ίδιο μέγεθος αλλιώς δε θα βράσουν ομοιόμορφα Αφού βράσουν τις ξεπλένουμε με παγωμένο νερό για να κρυώσουν και να βγαίνει πιο εύκολα η φλούδα
Για τη μπεσαμέλ
Λιώνουμε τη μαργαρίνη,προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά μέχρι να γίνει μια μαλακιά μάζα και ανακατεύουμε να καβουρδιστεί
Προσθέτουμε το γάλα σε δόσεις λίγο λίγο ,αφού το μείγμα ρουφήξει τη πρώτη δόση προσθέτουμε το επόμενο σταδιακά ως που να τελειώσει το γάλα
Κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες ,τις αλατίζουμε καλά και τις στρώνουμε σε λαδωμένο πυρέξ, πάνω απ'τη μία στρώση ρίχνουμε κυβάκια βούτυρο, τυριά λίγη κρέμα και λίγο μπεσαμέλ,επαναλαμβάνουμε με άλλες 2 στρώσεις
Καλύπτουμε με μια στρώση μπεσαμέλ και ψήνουμε στους 180C μέχρι να ροδίσει

Ingredients for a pyrex

1kg potatoes
grated gouda--feta cheese
butter in small cubes
heavy cream
optional ham chopped into small cubes
For the bechamel sauce
4.5 tbsp margarine, butter or olive oil
4.5 tbsp flour
750 ml milk
salt and pepper

Boil the potatoes and make sure that their the same size otherwise they will not cook evenly.After they boil rinse them with cold water to cool so their skin comes off most easily
For the sauce
Melt the  margarine and add the flour in small doses till it becomes a soft mixture and stir to roast
Add the milk little by little in doses, after the mixture sucks the first dose gradually add the following till you finish with the milk
Cut the potatoes into slices, season them well with salt  and lay them on a greased ovenproof dish, put cheeses and small butter cubes on the top some heavy cream and some bechamel,repeat with another 2 layers
Cover with a layer of bechamel sauce on the top and bake at 180C until golden brown

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου