Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2016

Αφράτο Πανετόνε με Σταφίδες και Αποξηραμένα φρούτα Moist Panettone with Raisins And Dried Fruits


















Υλικά
Για το προζύμι
50 γρ μαγιά
1 κ.σ ζάχαρη
125 γρ αλεύρι δυνατό-αλεύρι για τσουρέκια (1 κούπα)
250 γρ χλιαρό νερό (1 κούπα)

Για την ζύμη
100 γρ μαγιά
1 κούπα χλιαρό γάλα
500 γρ βούτυρο
4 κούπες ζάχαρη
16 αυγά
1 κ.σ εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα απο 4 πορτοκάλια
1 και 1/4 κ,γ κανέλα
2 κιλά αλεύρι για τσουρέκια
2 πρέζες αλάτι
2 γιαούρτια αγελάδος (400 γρ)
2 ασπράδια χτυπημένα με λίγο νερό,για το άλειμμα
2 κούπες Σταφίδες
μισή κούπα ψιλοκομμένα Αποξηραμένα βερίκοκο η φρουί γλασέ

Χάρτινες σακούλες του μανάβη σε διάφορα μεγέθη

Βάζουμε τις σταφίδες και τα ψιλοκομμένα αποξηραμένα βερίκοκα να φουσκώσουν 1 ώρα σε 2 κούπες χλιαρό νερό μαζί με 1/4 κούπας κονιάκι η κόκκινο κρασί

Για το γρήγορο προζύμι
Σε βαθύ μπωλ,διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε την ζάχαρη και το αλεύρι και ανακατεύουμε να γίνει ένας αραιός ζυμαρένιος χυλός
Σκεπάζουμε με μια λαδωμένη λαδόκολλα και με μια πετσέτα και βάζουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει

Για την ζύμη
Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό όχι καυτό
Ζεσταίνουμε το γάλα να είναι χλιαρό όχι καυτό
Σε λεκάνη,ανακατεύουμε την μαγιά με το γάλα και προσθέτουμε το βούτυρο,την ζάχαρη,την βανίλια,το ξύσμα και την κανέλα
Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι
Προσθέτουμε το αλεύρι στο μείγμα των υγρών λίγο λίγο εναλλάξ με το γιαούρτι
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια
Σκεπάζουμε με μια λαδωμένη λαδόκολλα και με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος 1 ώρα να φουσκώσει
Στραγγίζουμε τις σταφίδες και τα βερίκοκο από το νερό
Αφού φουσκώσει την πατάμε με τα χέρια να ξεφουσκώσει
Ανοίγουμε την ζύμη και τις βάζουμε μέσα τις σταφίδες και τα βερίκοκα,ζυμώνουμε να ενσωματωθούν
Ξαναφήνουμε να φουσκώσει για 40 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί
Διπλώνουμε τις χάρτινες σακούλες του μανάβη από πάνω και τις λαδώνουμε από μέσα
Βάζουμε μια μπάλα ζύμης στην κάθε σακούλα
Αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν μέχρι να διπλασιαστούν
Με ένα ψαλίδι κόβουμε σταυρωτά στην μέση κάθε πανετόνε και αλείφουμε με το ασπράδι
Ψήνουμε στους 180 C σε προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν
Για να καταλάβουμε ότι είναι έτοιμα τα χτυπάμε με το χέρι μας από πάνω,αν δούμε ότι κάνουν κούφιο ήχο είναι έτοιμα
Σε καμία περίπτωση δεν τα τρυπάμε με μαχαίρι η οδοντογλυφίδα για να δούμε αν έγιναν γιατί θα ξεφουσκώσουν και θα πάει χαμένος όλος ο κόπος σας
Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε




Ingredients

For the leavening dough
50 gr of fresh yeast
1 tbsp of sugar
1 cup of bread flour (125 ml)
1 cup of lukewarm water (250 ml)

For the dough
100 gr of fresh yeast
1 cup of lukewarm milk
500 gr melted butter
4 cups of sugar
16 eggs
1 tbsp of vanilla extract
zest of 4 oranges
1 ans 1/4 tsp cinnamon
2 k.g of bread flour
2 pinches of salt
2 greek yogurts (400 gr)
2 egg whites beaten with some water
2 cups of raisins
half a cup of dried applicots or dried fruits

Paperbags of various sizes

Put the raisins and the dried apricots to puff for 1 hour ,in 2 cups of lukewarm water along with 1/4 cup of cognac or red wine

For the leavening dough

In a deep bowl,mix the yeast with the water and the sugar and add in the flour
Mix till you have doughy batter
Cover with an oiled parchment paper and with a towel and let it rise

For the panettone
Melt the butter and let it cool,to lukewarm
Warm the milk to be lukewarm
In a bowl mix the yeast with the milk and add in the butter,the sugar,vanilla,zest and cinnamon
Add in the eggs one by one
Sift the flour with the salt and add it gradually into the butter mixture alternating with the yogurt
Knead till you have a soft dough that doesn't stick in your hands
Cover with an oiled parchment paper and with a towel and let it double in size for about 1 hour
Drain the raisins and the apricots
Roll out the dough,put in the raisins and the apricots and knead to incorporate
Let it rise again for about 40 minutes till double in size
Fold the paper bags on the top and oiled them inside
Pur a ball of dough inside each bag
Let them rise till double in size
With a scissor cut crosswise each panettone on the middle and brush it with the egg white
Bake at 180 C for about 35-40 minutes depending on the size of each one
To see if their done knock with your hand the top of the panettone,if it makes a hollow sounds it's ready
Do not dare to put in a knife or a toothpick to see if it's ready,beacause the air will come out,it will flop and all your effort will be wasted
Let them cool and serve





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου