Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Αφράτο Τσουρέκι Χωρίς Γλουτένη Gluten Free Greek Easter Tsoureki Sweet Bread



Υλικά
2 αυγά
1 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική (225 γρ)
100 γρ χλιαρό βούτυρο λιωμένο
100 γρ γιαούρτι
220 ml χλιαρό γάλα ή νερό
1 φακελάκι ξερή μαγιά χ,γ
500 γρ αλεύρι χωρίς γλουτένη (έβαλα μύλοι αγίου γεωργίου το μπλε για όλες τις χρήσεις)
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ μαχλέπι (ανατολί έβαλα γράφει ίχνη από σουσάμι,δε γνωρίζω ποιο είναι χωρίς γλουτένη)αλλιώς βάλτε 1 κ.σ εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα από ένα πορτοκάλι


Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο
Ανακατεύουμε τα στερέα υλικά μαζί (μαγιά,αλεύρι,αλάτι,μαχλέπι,ξύσμα)
Προσθέτουμε το αλεύρι στο αρχικό μείγμα,σταδιακά και εναλλάξ με το γιαούρτι και το γάλα
Το μείγμα θα γίνει κολλώδες και δε θα πλάθεται με το χέρι
Με βρεγμένη σπάτουλα το στρώνουμε σε λαδωμένη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια με βρεγμένα χέρια
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε 45 λεπτά σε ζεστό μέρος να φουσκώσει (δε θα φουσκώσει πολύ,επειδή η ζύμη είναι υγρή και βαριά,θα φαίνεται ότι φούσκωσε λίγο σε μερικά σημεία)
Ψήνουμε στους 175 C για 40-45 λεπτά η μέχρι να γίνει,ανάλογα τον κάθε φούρνο,εγώ βιάστηκα να το βγάλω την πρώτη φόρα στα 30-35 λεπτά και ήθελε λίγο ψήσιμο ακόμα στην μέση (θα βάλουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο να βγαίνει καθαρή)
Αφήνουμε να κρυώσει και ύστερα το κόβουμε (εγώ βιάστηκα και το έκοψα ζεστό γιατί μου έσπασε την μύτη χαχα)
Καλή επιτυχία
Διατηρείται αφράτο και την επόμενη ημέρα
Αν θέλουμε το κόβουμε σε φέτες τις τυλίγουμε μεμβράνη και τις βάζουμε στην κατάψυξη
Είναι ωραίο και φρυγανισμένο σαν τοστάκι
Καλή επιτυχία!!

Ingredients

2 eggs
1 cup of granulated sugar (225 gr)
100 gr lukewarm melted butter
100 gr yogurt
220 gr luke warm milk or water
1 saschet dry yeast 7 gr (gluten free)
500 gr gluten free flour
1 pinch of salt
1 tsp of mahlepi powder or 1 tbsp of vanilla extract
zest of one orange


Beat the eggs with the sugar and add in the butter
Mix the dry ingredients together
(yeast,flour,salt,mahlepi and orange zest)
Add the flour ingredients to the butter mixture slowly by alternating them with the yogurt and the milk
The batter will be sticky and not kneadable by hand
Use a wet spatula and put the mixture into a greased bread pan
Spread evenly the top with wet hands
Cover with a towel and let the mixture rest and proof for 45 minutes in a warm place
It won't double in size,it will just proof up on some places,because the mixture is heavy and liquid
Bake at a preheated oven at 175 C for 40-45 minutes (Mine was a little unbaked on the middle because i couldn't wait over 35 minutes lol) you will put a toothpick on the center,it should come out clean but it depends on your oven
Cut it after it cools (the smell got me and i cutted hot lol)
After you slice it you can cover it's slice with plastic wrap and put them in the freezer
It's still moist on the second day too
It's great toasted
Good luck !!














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου